Plagijarizam

Plagiranje, odnosno preuzimanje tuđih ideja, reči ili drugih oblika kreativnog izraza i predstavljnje kao svojih, predstavlja grubo kršenje naučne etike. Plagiranje može da uključuje i kršenje autorskih prava, što je zakonom kažnjivo.

Plagijat obuhvata sledeće:

  • doslovno ili gotovo doslovno preuzimanje ili smišljeno parafraziranje (u cilju prikrivanja plagijata) delova tekstova drugih autora bez jasnog ukazivanja na izvor ili obeležavanje kopiranih fragmenata (na primer, korišćenjem navodnika);
  • kopiranje jednačina, slika ili tabela iz tuđih radova bez pravilnog navođenja izvora i/ili bez dozvole autora ili nosilaca autorskih prava za njihovo korišćenje.

Upozoravamo autore da se za svaki rukopis proverava da li je plagijat. SJAIT je povezan sa Cross Check servisom programa CrossRef, koji koristi iThenticate, svetsko vodeći softver za proveru plagijarizma.

Rukopisi kod kojih postoje jasne indicije da se radi o plagijatu biće automatski odbijeni i autorima će biti zabranjeno objavljivanje radova u časopisu u narede dve godine.

Ako se ustanovi da je rad koji je objavljen u časopisu Serbian Journal of Anesthesia and Intensive Therapy plagijat, autorima će biti zabranjeno svako dalje objavljivanje radova u časopisu SJAIT i od autora će se zahtevati da upute pisano izvinjenje autorima izvornog rada